Klasické recepty
Dobrou chuť

Tvarohový biskupský chlebíček
Hledáte nějaký dobrý recept na pečení? Zkuste tvarohový biskupský chlebíček.
Ingredience:
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200 g hery
170 g moučkového cukru
4 vejce
250 g měkkého tvarohu
100 g rozinek
100 g vlašských ořechů
2 lžíce rumu
mléko (tolik, aby těsto nebylo husté)
Postup:
Máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, rozinky, posekané vlašské ořechy a trochu mléka, aby těsto nebylo příliš husté. Nakonec vmícháme mouku
smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Těsto dáme do vymazaného a moukou vysypaného srnčího hřbetu a pečeme asi 45 min.

Pražský koláč
Pokud přemýšlíte, co dobrého budete o víkendu péct, nechte se inspirovat dnešním receptem.
Ingredience:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 droždí
1 vejce + 1 na potření
4 lžíce cukru
1-2 dcl mléka
2 dcl kysané smetany
špetka soli
náplň: 1 šlehačka, 1 ztužovač do šlehačky, 1 tvaroh, 1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka, cukr dle chuti
drobenka: polohrubá mouka, hera, cukr, skořice
Postup:
Z mléka, droždí a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek, který přidáme do mísy k
oběma moukám. Vmícháme zbylý cukr, smetanu, vejce, sůl a mléko, zpracujeme těsto a necháme asi hodinu kynout (během kynutí 1 krát propracujeme). Z vykynutého
těsta uděláme čtyři placky a necháme ještě kynout. Dáme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme 25 minut. Po vychladnutí rozkrojíme
a naplníme (do studeného pudinku vmícháme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a tvaroh s vanilkovým cukrem).

Tvarohový koláč s ananasem
Chcete pohostit návštěvu nebo si upéct něco jen tak pro radost? Pak je tu pro vás dnešní recept
Ingredience na korpus:
250 g piškotů
70 g másla
1 bílek
30 g mandlových lupínků
50 g cukru krupice
Na náplň: 2 vanilkové cukry, 100 g moučkového cukru, 200 g tvarohu, 250 g lučiny, 2 vejce, 2 žloutky, 100 g zakysané smetany, 200 g smetany, špetku soli,
2 Lžíce mandlového likéru
Na dokončení: 3 bílky, 30 g cukru krupice, 120 ml smetany (33%), 1 ananas
Postup: Piškoty rozválíme a propracujeme s rozpuštěným máslem, cukrem, bílkem a mandlemi. Přitiskneme ke dnu i stranám formy a předpečeme. Oba vanilkové
cukry i moučkový cukr utřeme s lučinou a tvarohem, zašleháme vejce, žloutky, zakysanou i sladkou smetanu, špetku soli a mandlový likér. Hmotou naplníme
předpečený korpus. Pečeme na 150 stupňů 40 minut, dokud náplň neztuhne. Z bílků a cukru uděláme sníh, smetanu vyšleháme a spojíme se sněhem. Dáme na vychladlý
koláč, přidáme plátky ananasu a dopečeme při 180 stupních dozlatova.

Makový koláč s drobenkou
Dobrý makový koláč s hrncem kakaa nebo kávy, kdo by odolal?
Ingredience:
1 kostku droždí
75 g cukru
250 ml mléka
500 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
l vejce
špetku soli
75 g másla
Náplň:
500 g máku, 125 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky skořice, 75 g másla,
125 ml mléka, 70 g rozinek
Na drobenku:
100 g másla, 200 g hladké mouky, 120 g moučkového nebo krupicového cukru
Postup: Kvásek si připravíme rozmícháním droždí, lžíce cukru a třetinou vlažného mléka a necháme na teple vykynout asi patnáct minut. V míse smícháme mouku,
zbylý cukr, vejce, špetku soli, zbylé mléko a kvásek. Vše promícháme, přidáme rozehřáté máslo a těsto důkladně propracujeme, přikryjeme utěrkou a opět
necháme na teple kynout asi 30 minut. Mletý mák přelijeme horkou vodou, necháme trochu nabobtnat, pak přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici, máslo, teplé
mléko a dobře promícháme. Těsto rozválíme, dáme na plech, potřeme makovou náplní, posypeme rozinkami a drobenkou z másla, mouky a cukru. Pečeme při 190
stupních necelou půl hodinu.

Hrstková polévka
Nemáte chuť na těžký a vydatný oběd? Pak vám jistě bude vyhovovat recept na hrstkovou polévku.
Ingredience:
50 g hrachu
50 g čočky
50 g fazolí
50 g krup
50 g nastrouhané kořenové zeleniny
cibule
lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
1,5 l vody
2 stroužky česneku
sůl
pepř
majoránka
Návod k přípravě:
Hrách, čočku, fazole a kroupy uvaříme doměkka.
Ke konci vaření přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, utřený česnek a pokrájenou cibuli.
Zahustíme jíškou z oleje a mouky, osolíme a okořeníme.

Okurková omáčka
Tato omáčka je jednoduchá a nemusíte být žádná velká kuchařka, abyste ji zvládla i vy.
Ingredience:
půl l hovězího vývaru
70 g sladkokyselých okurek
1/4 l mléka
3 lžíce hladké mouky
1 lžíce oleje
sůl
Návod k přípravě:
Olej zaprášíme moukou a krátce osmahneme.
Zalijeme vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu.
Přidáme pokrájené okurky, sůl, krátce povaříme.
Můžeme dochutit cukrem a octem.
Podáváme s masem a knedlíkem nebo bramborem.

Piškotová bábovka
Co nabídnete hostům v neděli po obědě? Nechcete zkusit piškotovou bábovku?
Ingredience:
170 g cukru moučka
4 žloutky
2 lžíce rumu
160 g hrubé mouky
6 bílků
lžička citrónové šťávy
vanilkový cukr
máslo a strouhanka na vymazání
Návod k přípravě: Cukr s citrónovou šťávou a žloutky třeme do zpěnění (asi 15 minut). Pak přidáme postupně rum, mouku a sníh z bílků a zlehka promícháme.
Do vymazané a vysypané formy nalijeme těsto a na střední výkon v troubě upečeme dorůžova. Hotovou bábovku posypeme cukrem.

Škubánky s mákem
Přemýšlíte, co dnes připravíte k večeři tak, aby si všichni pochutnali? Co takhle zkusit klasiku?
Ingredience:
2 kg brambor
350 g hrubé mouky
200 g sádla
sůl
mák
cukr
Návod k přípravě: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a pak vodu zpola scedíme. Poté je posypeme moukou, přikryjeme pokličkou, necháme pět minut
provařit na velmi mírném ohni, rozšťoucháme a dobře vymícháme. Polévkovou lžící namočenou v rozehřátém sádle vykrajujeme škubánky, pokládáme je na teplý
talíř, posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a omastíme rozehřátým sádlem.

Kuřecí rolky se šunkou a hermelínem
Kuřecí rolky se šunkou a hermelínem, k tomu rýže a můžete začít svolávat rodinku k výbornému obědu.
Ingredience:
400 g kuřecích prs
hermelín
4 plátky šunky
1 smetana ke šlehání
sůl
pepř
máslo
Postup:
Naklepané maso osolíme a opepříme. Na každý plátek položíme šunku, kousek hermelínu a zatočíme do rolky. Můžeme propíchnout párátkem, aby maso drželo pohromadě.
Vložíme do pekáčku vytřeného máslem, zalijeme smetanou a na povrch ještě položíme lupínky másla.
Pečeme 30-40 minut, dokud se nevytvoří kůrčička.
Podáváme s rýží.

Zelňačka s bramborem
Není nad klasickou českou dobrou hustou polévku. Zkuste si dneska třeba připravit dle našeho receptu zelňačku s bramborem.
Budete potřebovat:
400 g brambor
500 ml mléka
1 vejce
250 g kysaného zelí
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
ocet
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
Návod k přípravě: na sádle osmahneme cibuli, přidáme zelí, bobkový list, nové koření, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Pak polévku zalijeme mlékem
s moukou, povaříme, osolíme, ochutíme octem a vlijeme rozkvedlané vejce. Přidáme uvařené a pokrájené brambory, povaříme a podáváme.

Pikantní omeleta
Snídáte ráno vejce, ale znáte jen jejich přípravu naměkko, natvrdo nebo na hniličku? Pak přinášíme další recept, jak chutně posnídat pokrm z vajec.
Budete potřebovat:
2 vejce
15 g šunky
15 g pikantního salámu
půl cibule
stroužek česneku
sůl
malá paprika
Návod k přípravě:
Šunku, salám, papriku, cibuli pokrájíme, přidáme utřený česnek a vše zpěníme na oleji.
Přidáme rozšlehané vejce, osolíme a usmažíme omeletu.
Dobrou chuť!

Rajčatové kuřecí prsa na smetaně
Pokud hledáte inspiraci pro dnešní vaření, tak tady jsou rajčatové kuřecí prsa na smetaně.
Ingredience:
kuřecí prsa
2 zelené papriky
4 lžíce rajčatového protlaku
1 kelímek smetany
3 lžíce hladké mouky
sůl
Postup přípravy:
Osolené a opepřené kuřecí prsíčka osmahneme na oleji. V hrnci rozmícháme smetanu s moukou, osolíme a za stálého míchání povaříme. Pak přidáme protlak, papriky
pokrájené najemno a ještě chvilku povaříme. Kuřecí prsíčka vložíme do omáčky a podáváme s knedlíkem.

Rýžový nákyp s houbami, smetanou a česnekem
Milovníky dobrého jídla jistě potěší recept na přípravu chutného rýžového nákypu s houbami.
Ingredience:
250 g hub
150 g rýže
3 vejce
sůl
mletý kmín
pepř
2 papriky
1 lžíce citronové šťávy
4 stroužky česneku
400 g rajčat
80 g balkánského sýra
200 ml smetany
máslo a strouhanka na vymazání
olej
Návod k přípravě: Rýži uvaříme v osolené vodě. Papriky a houby nakrájíme na proužky, přidáme sůl, kmín, pepř a podusíme na oleji. Česnek jemně nasekáme
a oloupaná rajčata nakrájíme na kolečka. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, žloutky rozšleháme se smetanou a vmícháme do nich rozdrobený balkánský sýr. Uvařenou
rýži promícháme se žloutkovou směsí, pak přidáme zeleninu, houby a česnek. Lehce promícháme a nakonec vmícháme sníh. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme
strouhankou a naplníme jí směsí. Nahoru ještě poklademe vločky másla. V troubě zapékáme asi 40 minut na 180 stupňů.

Sýrové špagety pro začátečníky
Tento velmi jednoduchý recept hravě zvládne každý kuchařský začátečník.
Ingredience:
špagety (pro čtyři osoby)
180 g nivy
lžíce olivového oleje
100 g strouhaného eidamu
Postup přípravy:
Uvařené špagety promícháme s olejem, vmícháme nivu nastrouhanou na hrubém struhadle a posypeme strouhaným eidamem.

Polévka z nivy
Kdo má rád nivu, tak si jistě pochutná na polévce připravené právě z ní.
Ingredience:
vývar z bujónové kostky
180 g nivy
nudle do polévky
1/4 l mléka
sůl
polévkové koření
Postup přípravy:
Nivu postrouhanou na hrubém struhadle dáme do vařícího vývaru. Až se rozvaří, přidáme nudle, mléko, koření a sůl (pokud je to třeba -niva je dost slaná).

Klasický recept: Zapečené brambory s kokosem
I takové obyčejné brambory se dají netradičně a chutně vylepšit.
Ingredience:
Postup přípravy:
650 g brambor
200 ml kokosového mléka
lžička sušeného bujónu
stroužek česneku
80 ml jablečné šťávy
majoránka
tymián
kmín
muškátový oříšek
tuk a strouhanka
Postup přípravy:
Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky. Sušený bujón rozmíchejte ve 150 ml teplé vody, přidejte kokosové mléko a jablečnou šťávu. Pak přimíchejte
bylinky, strouhaný muškátový oříšek a utřený česnek. Zapékací mísu vytřete tukem a vysypte strouhankou, poskládejte do ní plátky brambor přes sebe, zalijte
směsí a pečte na 200 stupňů asi 45 minut.

Houbový piroh
Jestli ještě nevíte, co dnes vařit, tak se nechte inspirovat následujícím receptem.
Ingredience:
půl balíčku listového těsta
250 g hub
3 lžíce másla
kelímek zakysané smetany
1 vejce
sůl
kmín
pepř
Postup přípravy:
Houby očistíme, pokrájíme a s kmínem a pepřem podusíme na másle (můžeme podlít trochou vody). Až změknou, tak je osolíme. Když se voda vypaří, vmícháme
zakysanou smetanu. Necháme vystydnout. Listové těsto vyválíme na placku, do středu dáme houby, okraje zvedneme a překryjeme přes sebe. Povrch potřeme rozšlehaným
vejcem, osolíme, posypeme kmínem a zvolna upečeme.

Klasický recept: Bramborové noky do polévky
Obyčejný vývar ze zeleniny nebo masa výborně vylepší jednoduché bramborové noky.
Ingredience:
2 brambory
lžíce másla
lžíce krupičky
lžíce strouhanky
1 vejce
sůl
polévkové koření
Postup přípravy:
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a rozmačkáme. Přidáme krupičku, vejce, strouhanku, sůl, polévkové koření a pořádně propracujeme. Z těsta tvoříme
malé knedlíčky, které zavařujeme do vývaru ze zeleniny nebo masa.

Klasický recept: Těstoviny, které zvládne každý
I ti, kdo příliš neholdují vaření, jistě zvládnou tento jednoduchý recept.
Ingredience:
1/2 balíčku těstovin
1 cibule
20 dkg kvalitní dušené šunky
2 velké tavené sýry
olivový olej
1,5 dcl mléka
Postup přípravy:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka. Cibuli posekanou najemno zpěníme na oleji, přidáme k ní na malé kousky nakrájenou šunku, po chvíli přidáme tavené
sýry a necháme je roztavit. Těsně před koncem přilijeme mléko, zamícháme a chvíli povaříme. Pak promícháme s těstovinami a podáváme.

Rajská polévka se sójovou smetanou
Vyzkoušejte rajskou polévku, kterou vylepšíte sójovou smetanou a bylinkami.
Ingredience:
800 g loupaných rajčat v konzervě
750 ml zeleninového vývaru
1 cibule
40 g těstovin
lžíce olivového oleje
lžíce čerstvého kopru a petrželky
lžíce třtinového cukru
sójová smetana (bez příchuti)
sůl
pepř
Postup přípravy:
Posekanou cibuli nechte zesklovatět na oleji, pak přidejte utřený česnek a ještě chvíli orestujte. Přidejte rajčata, zeleninový vývar a těstoviny a vařte,
pokud nejsou měkké. Nakonec vmíchejte smetanu podle chuti, přidejte cukr, sůl, pepř a posekané bylinky a ještě krátce povařte.

Klasický recept: Luxusní minirohlíčky
Náplň těchto rohlíčků můžete podle chuti odměňovat a tak vymýšlet neustále nové variace.
Ingredience:
těsto:
500 g hladké mouky
1 kostka droždí
250 ml vlažného mléka
špetka cukru 150 ml oleje
sůl
náplň:
špenát
česnek
Niva
žloutek na potření kmín
Postup přípravy:
Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek, který přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a vypracujeme vláčné
těsto. Necháme vykynout a pak těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek položíme podušené špenátové
listy s česnekem a nastrouhanou Nivu. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil.
Potřeme žloutkem a posypeme kmínem a upečeme dorůžova při teplotě cca 200°C.

Klasický recept: Zapečené filé hotové raz dva
Budete potřebovat pouze filé, zeleninu, strouhanku, vejce, máslo a prášek do pečiva.
Ingredience:
rybí filé
mražená zelenina
vejce
strouhanka
tvrdý sýr
sůl
vegeta
máslo
prášek do pečiva
Postup přípravy:
Zapékací mísu vyložíme plátky másla, na něj položíme vegetou okořeněné plátky rybího filé, posypeme mraženou zeleninou a strouhaným sýrem. Vše zalijeme
rozkvedlanými vejci, ve kterých jsme zamíchali trochu strouhanky na zhoustnutí, trochu soli a asi 1/2 prášku do pečiva. Pečeme při 180 stupních cca půl
hodiny.

Klasický recept: Sezamové tyčinky
Potřebujete ke sledování televize něco přikusovat? Pak si upečte sezamové tyčinky.
Ingredience:
50 g hladké mouky
40 g rostlinného tuku
kostka droždí
lžička soli
2 lžíce sezamových semínek
2 lžíce kmínu
Postup přípravy:
Rozdrobené droždí smíchejte s 250 ml vlažné vody, přidejte mouku, tuk a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte půl hodiny v teple kynout. Pak z těsta vypracujte
váleček, ze kterého nakrájejte dlouhé tyčinky. Ty vložte na plech na pečící papír a potřete je osolenou vodou. Posypte dle libosti sezamem a kmínem. Nechte
ještě chvíli kynout a pak upečte dozlatova.

Pikantní bramborová pomazánka na česnekové topince
Hotovou pomazánku natřeme na topinku potřenou česnekem a zapít můžeme třeba pivíčkem.
Ingredience:
300 g vařených brambor
100 g ostrého kečupu
70 g cibule
70 g oleje
sůl
glutasol
sójová omáčka
tabasco
worcester
lžička hořčice
Návod k přípravě: Uvařené brambory nastrouháme najemno, přidáme pokrájenou cibuli orestovanou na oleji a ochutíme uvedenými přísadami. Mažeme na topinky
potřené česnekem.

Tvarožníky
Tvarožníky jsou opravdová lahůdka připravená z listového těsta.
Ingredience:
půl balíčku listového těsta
balíček měkkého tvarohu
1 cibule
1 vejce
sůl
kmín
mletá paprika
Postup přípravy:
Z listového těsta vyválíme placku, kterou rozkrojíme na čtyři díly. Osolený tvaroh smícháme s najemno posekanou cibulí a mletou paprikou. směsí naplníme
placky, zvedneme rohy a přimáčkneme. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a zvolna pečeme na mírném stupni.

Povidlové koláče s rumem a nastrouhaným perníkem
Čím pohostit návštěvu, která se k vám o víkendu chystá? Připravte jim výborné povidlové koláče.
Ingredience:
220 ml vlažného mléka
500 g polohrubé mouky
80 g cukru
30 g droždí
2 žloutky
špetka soli
80 g rozpuštěného másla
tuk na vytření plechu
1 vejce na potření
Náplň:
200 g povidel
lžíce rumu
nastrouhaný perník
Návod k přípravě: Do 100 ml mléka přidáme lžičku cukru, lžíci mouky, rozdrobené droždí, zamícháme a přikryté dáme na teplé místo, aby vzešel kvásek. Mouku
smícháme se žloutky, špetkou soli, rozpuštěným máslem, kváskem, zbytkem vlažného mléka a cukru. Těsto pořádně promícháme, zakryjeme a necháme nakynout.
Rozmícháme povidla a rum, zahustíme strouhaným perníkem. Těsto na pomoučeném válu rozkrájíme na stejné dílky, ze kterých tvarujeme kuličky. Plech vymažeme
tukem, dáme na něj kuličky, v každé uděláme důlek, který naplníme povidly. Okraje koláčů pomažeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 10 minut kynout.
Pak vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme dozlatova.

Česneková omáčka
Tentokrát zaměříme na vás, kterým vaření moc neříká, ale chtěli by se naučit alespoň pár jednoduchých jídel.
Ingredience:
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
5 stroužků česneku
5 dl vývaru z kostky
1 dl smetany ke šlehání
sůl
ocet
Návod k přípravě: Z másla a mouky hladkou jíšku, přidáme utřený česnek, krátce osmahneme a zalijeme studeným vývarem. Rozmícháme a vaříme čtvrt hodiny.
Zjemníme smetanou, osolíme a případně dochutíme octem.

Klasické recepty Sýrová roláda
Sýrová roláda se dá ztuhnout do lednice a poté se krájí na plátky. K tomu čerstvé pečivo a výborná večeře je na světě.
Ingredience:
30 dkg eidamu vcelku
10 dkg šunky
10 dkg másla
2 měkké sýry
3 vejce natvrdo
kyselá okurka
cibule
sůl
pepř
hořčice
Návod k přípravě: Sýr dáme do mikrotenového sáčku a vložíme do horké vody tak, aby změknul (asi 10 minut). Máslo, sýry, vejce, pokrájenou okurku a cibuli,
sůl, pepř a hořčici dobře rozmícháme. Když je eidam měkký, rozválíme ho na obdélníkovou placku, na kterou rozprostřeme šunku a náplň. Srolujeme a dáme
ztuhnout do lednice.

Kuřecí prsíčka se žampióny v listovém těstě
Kuřecí prsíčka se žampióny v listovém těstě sice zaberou trochu času, ale rozhodně si pochutnáte.
Ingredience:
4 ks kuřecích prsou
250 g žampionů
1 cibule
400 g listového těsta
80 g anglické slaniny
sůl
pepř
olej
hladká mouka
vejce
Návod k přípravě:
Kuřecí prsa osolíme a opepříme a prudce opečeme z obou stran.
Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony, sůl, pepř a podusíme. Z listového těsta vyválíme čtverec, na který položíme maso, žampiony,
slaninu a zabalíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme péct na 200 °C asi 20 minut.

Omeleta plněná kuřecím masem
Máte rádi kuřecí maso? Tak vyzkoušejte zase nějaký nový recept na jeho přípravu.
Ingredience:
200 g kuřecích prs
6 vajec
4 lžíce smetany
100 g žampiónů
2 cibule
pepř
sůl
olej
Návod k přípravě: Maso pokrájíme na kousky a opečeme se solí, pepřem, pokrájenou cibulí a žampióny na oleji. Zvlášť ušleháme vždy dvě vejce se lžící smetany
a vlijeme na horkou pánev s kapkou tuku. Omelety pečeme po obou stranách a na talíři je plníme kuřecí směsí.

Nudle s brokolicí a sýrovou omáčkou
Velmi rychlý a jednoduchý recept, který zvládne i každý začátečník.
Ingredience:
500 g nudlí
400 g brokolice
2,5 dl smetany
250 g taveného sýra
pepř
sůl
Návod k přípravě: Smetanu se sýrem rozehřejeme a promícháme v hladkou omáčku. Přidáme povařenou brokolici, osolíme a opepříme.
Nudle uvaříme, zcedíme, zalijeme hotovou omáčkou a podáváme.

Zapékané žampiónové palačinky
Ještě netušíte, co budete dnes vařit a hledáte inspiraci? Tak tady je...
Ingredience:
4 vejce
500 ml mléka
150 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
olej
350 g žampionů
cibule
2 vejce
200 ml smetany
sůl
tuk na vymazání
Návod k přípravě: Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky rozšleháme s mlékem, solí a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do těsta vmícháme sníh a na oleji
upečeme asi 8 palačinek. Pokrájenou cibuli zpěníme, přidáme na plátky nakrájené žampiony, podusíme je a nakonec přidáme žloutky a sůl. Směs dáme na palačinky,
které poté stočíme a vložíme do máslem vymazané zapékací formy. Pečeme je při 200 stupních asi osm minut. V půlce pečení přelijeme smetanou.

Pomazánka se semínky
Pomazánka se semínky s plátkem celozrnného chleba, to je dobrý start do nového dne.
Ingredience:
50 g měkkého tvarohu
50 g uvařených brambor
1 lžička dýňových semínek
1 lžička slunečnicových semínek
kmín
petrželka
sůl
Postup:
Tvaroh ušleháme s teplými uvařenými a oloupanými brambory. Semínka rozdrtíme nebo rozmixujeme a spolu s kmínem, solí a petrželkou vmícháme do pomazánky.
Podáváme s plátkem celozrnného chleba.

Ovocná tyčinka
Rádi si zamlsáte? Pak vyzkoušejte tento recept na ovocné tyčinky.
Ingredience:
400 g sušeného ovoce (rozinka, meruňky, jablka, ..)
oříšky
50 g medu
20 g pšeničných klíčků
50 g ovesných vloček
100 g čokolády
Postup:
Ovoce pomeleme s oříšky, přidáme med, nasucho opražené vločky a klíčky a promícháme. Mokrýma rukama tvarujeme válečky, které po zaschnutí namáčíme do rozpuštěné
čokolády.

Kuřecí hamburger
Máte chuť uvařit si něco z kuřecího masa a hledáte dobrý recept?
Ingredience:
300 g kuřecího masa
80 g strouhanky
100 g cibule
sůl
pepř
plnotučná hořčice
kečup
sterilovaná okurka
olej
Postup: Maso pomeleme spolu s cibulí, přidáme strouhanku, sůl, pepř, vlijeme asi deci vody a vytvarujeme těsto. Z něj pak tvoříme placičky, které opečeme
na oleji. Kulatou housku rozřízneme, potřeme kečupem, hořčicí, obložíme kolečky okurky a vložíme maso.

Tvarohová buchta
Máte chuť na něco sladkého ke kávě? Upečte si tvarohovou buchtu.
Ingredience:
3 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek vlažné vody
1/2 hrnku oleje
3 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
náplň: 2 tvarohy, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, cukr dle chuti
Postup:
Všechny ingredience na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Dále smícháme vše na náplň (můžeme naředit mlékem) a lžící tvarujeme
na těsto. Pečeme asi 50 minut.

Meruňkové pyré
Meruňkové pyré ve vysokých sklenicích nazdobené mandlemi a plátky meduňky dobře vypadá a výborně chutná.
Ingredience:
200 g meruňkového kompotu
200 g tvarohu
1 vanilkový cukr
1 dl mléka
1 lžíce želatiny
20 g mandlí
Postup:
Do mléka dáme želatinu, cukr a na sporáku mícháme, až se v horkém mléce rozpustí. Meruňky rozmixujeme, přidáme tvaroh a teplé mléko s želatinou. Vlijeme
do pohárů, ozdobíme kousky ovoce a posypeme sekanými mandlemi. Podáváme chlazené.
