
Skořicové dobroty

Kůra z exotického stromu se nepřidává jen do jablkových závinů a svařeného vína!
S vůní skořice
Nenápadně se přiblížila doba, kdy začínáme péct své oblíbené druhy voňavého cukroví. Pokud hledáte další zaručený recept, který by okamžitě zachutnal všem, vyzkoušejte naše skořicové dobroty.

Křupavé tyčinky
240 g másla, 200 g cukru, špetka soli, 1 lžíce mleté skořice, 1 vejce, 2 lžíce rumu, 200 g hladké mouky, půl sáčku prášku do pečiva, špetka citronové kůry, 100 g kukuřičných lupínků, 100 g čokolády na vaření, čokoládová poleva
Máslo s cukrem a solí utřeme. Přidáme skořici, vejce, rum a dobře umícháme. Potom zapracujeme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru, kukuřičné lupínky a čokoládu nasekanou na malé kousky. Husté těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 20 až 25 minut. Plát necháme úplně vychladnout a pak ho nakrájíme na malé proužky, jejichž konce namáčíme v rozpuštěné čokoládové polevě. Rozložené na mřížce je necháme zaschnout.
Doba přípravy 60 minut
TIP! Jednotlivé kousky místo čokoládové polevy potřeme bílkem a posypeme kakaovým práškem.

Křehká srdíčka
25O g hladké mouky, 80 g krupicového cukru, 120 g másla, 2 lžičky mleté skořice, 1 vejce, rybízová zavařenina, čokoládová poleva
Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, nakrájené máslo, skořici a vejce. Vypracujeme hladké těsto a asi na 60 minut ho dáme do chladničky. Potom z něj vyválíme plát, formičkou vykrajujeme srdíčka a při teplotě 160 °C pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě 12 minut. Po vychladnutí je slepíme zavařeninou a ozdobíme čokoládovou polevou.
Doba přípravy: 40 minut.
TIP! Aby se zavařenina snadno roztírala, mírně ji zahřejeme.

Čokoládové kostky
200 g másla, 150 g krupicového cukru, 1 vejce, 3 žloutky, 1 lžíce rumu, 1 lžíce mleté skořice, 1 lžička kakaa, 150 g čokolády na vaření, 3 bílky, 190 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 150 g nastrouhaných lískových oříšků, čokoládová poleva, cukrářské zdobení
Máslo s cukrem, vejcem a žloutky utřeme do husté pěny. Vmícháme rum, skořici a kakao. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a opatrně přidáme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do směsi. Nakonec do ní zamícháme mouku s práškem do pečiva a oříšky. Vzniklou hmotu rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 15 minut. Necháme vychladnout, polejeme rozpuštěnou čokoládovou polevou, posypeme cukrářským zdobením a po ztuhnutí nakrájíme na pravidelné kostky.
Doba přípravy: 45 minut
TIP! Na zdobení použijeme bílou čokoládovou polevu a ořechy.

Hvězdy s citronovou polevou
3 bílky, špetka soli, 375 g moučkového cukru, šťáva ze čtvrtky citronu, 400 g neloupaných mandlí, 2 lžíce mleté skořice, 1 lžička kakaa, špetka prášku do pečiva
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Postupně do něj zašleháme prosátý cukr. Čtvrtinu sladkého sněhu smícháme s citronovou šťávou a odložíme stranou na polevu. Jemně nastrouhané mandle, skořici, kakao a prášek do pečiva vmícháme do sněhu. Na pocukrovaném vále vyválíme plát silný asi 0,5 centimetru a formičkou z něj vykrajujeme hvězdičky. Potřeme je připravenou polevou, klademe na plech vyložený pečicím papírem a v mírně vyhřáté troubě při teplotě 100 až 120 °C pomalu pečeme či spíše sušíme asi 60 minut.
Doba přípravy 90 minut
TIP! Hvězdičky posypeme přes sítko skořicí.

Z Pravé české kuchařky M. D. Rettigové
Makový dezert
140 g moučkového cukru, 6 vajec, 50 g nastrouhané čokolády, šťáva z 1 citronu, 2 tlučené hřebíčky, špetka mleté skořice, 140 g nastrouhaných lískových oříšků, 140 g mletého máku, tuk a hrubá mouka na formu, pikantní zavařenina
Cukr se žloutky a čokoládou utři do pěny. Pak přimíchej citronovou šťávu, hřebíčky a skořici. Tuhý sníh z bílků a oříšky s mákem vmíchávej současně. Vzniklou hmotu nalej do dortové formy vymazané tukem a vysypané moukou a zvolna peč asi 45 minut. Upečený dort druhý den prořízni, potři zavařeninou a slož na sebe. Ozdobně ho pocukruj podle šablony, kterou si předem vystřihneš z papíru.
RADA! Dort můžeš polít čokoládovou polevou.

Zábavné vaření
Skořicová kolečka
140 g rostlinného tuku, 70 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky mleté skořice, 40 g mletých vlašských ořechů, 210 g hladké mouky, čokoládová poleva a jádra vlašských ořechů na zdobení
Na náplň: 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 lžíce rumu, 2 lžíce pikantní marmelády, 150 g mletých vlašských ořechů
Postup
1. Tuk utřeme s moučkovým cukrem do hladkého krému.
2. Postupně do něj zamícháme kakao, vanilkový cukr, skořici, ořechy a mouku.
3. Hotové hladké těsto zabalíme do fólie a dáme ho na hodinu odpočinout do chladničky.
4. Pak z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme kolečka. Ta pečeme v předehřáté troubě při 150 °C 20 minut.
5. Polovinu koleček potřeme náplní z moučkového cukru, žloutků, rumu, marmelády a ořechů a přiklopíme ji druhou polovinou.
6. Spojená kolečka polejeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a ozdobíme rozpůleným jádrem ořechu.
Doba přípravy: 45 minut
TIP! Kolečka spojujeme náplní připravenou ze sáčku.
Recepty a produkce MICHAELA DANIELOVÁ
Snímky TÁŇA MARTINKOVÁ
Připravila JARMILA KULTOVÁ
